You are here

Waarom een poncho breien?

Een poncho is leuk om te breien en om te dragen. Een mooie poncho staat niet alleen leuk, maar is ook lekker warm. Ook als je nog niet zo lang breit, en nog niet zoveel steken kent, dan is een poncho leuk om te maken. Als je net begint met breien, dan is het slim om te kiezen voor een dikke wol, en grote pennen. Dan worden je steker groter, en schiet je lekker op. Vooral in het begin, als je nog niet zo heel snel kunt breien, is dit fijn. Zo zie je goed dat je iedere keer weer een groot stuk verder bent.

Een poncho maken

Je kunt op verschillende manieren een poncho maken, er zijn verschillende modellen. Via internet kun je veel patronen voor een poncho vinden, ze zijn niet allemaal even gemakkelijk. Lees het patroon dus eerst goed door, voordat je aan je poncho begint. Als je alles begrijpt, en denkt dat je het kunt, dan kun je een leuke wol uitzoeken. Ga je voor een rustige effen kleur? Of ga je voor iets vrolijks gekleurd, met een Mexicaans tintje erin? Jij bepaalt dat helemaal zelf. Kun je geen simpel patroon vinden? Dan nog kun je een simpele poncho maken. Het enige wat je hoeft te doen, is twee rechthoeken te breien in tricotsteek (een pen recht, een pen averecht). Daarna naai je de lange kanten en de korte kanten aan elkaar, zodat je een gat houdt waar je hoofd door kan. Het is even puzzelen hoe groot hij dan moet zijn, dat hangt van je maat af. Je kunt deze rechthoeken simpel net iets vrolijker maken, door verschillende kleuren te gebruiken. Let dan wel op, want als je ze aan elkaar naait, is het wel mooier als de kleuren op beide stukken door blijven lopen. Wil je dat probleem voorkomen? Maak dan de achterkant in een effen kleur, en de voorkant versier je met vrolijke strepen.

Hoe maak je hem nog leuker?

Je kunt je poncho nog leuker maken door een andere steek te gebruiken, bijvoorbeeld een gerstekorrel, of een ajoursteek. Hiermee krijg je een leuk reliƫf, waardoor jouw zelf gebreide poncho nog mooier wordt. Wat ook erg leuk is, is kwasten te maken aan je poncho. Hiervoor heb je twee rechthoekige stukjes karton nodig, en natuurlijk wat wol in de kleur die jij leuk vindt. De stukken karton leg je op elkaar. Daarna leg je een stuk wol over de lange kant van het karton. Dit gebruik je straks, om je kwast te knopen. De wol wikkel je daarna over de korte kant om je kartonnetjes heen. Als je genoeg wol hebt gewikkeld, haal je de kartonnetjes er tussen uit. Met de draad die je eerst overdwars hebt gedaan, knoop je de bovenkant van de lus goed vast. Daarna knip je de onderkant van de lus door. Je kunt de kwast nog een beetje bijknippen, en dan maak je hem vast aan je poncho. Wat ga je doen? Alleen een paar kwasten in de hoeken, of versier je de hele onderrand?